In dit stukje de geschiedenis van de ontwikkeling van de TES-grashoogtemeter én een van de ontwikkelaars Piet van der Wal (1948 – 2020).
Het beter benutten van gras was ook eind jaren ‘90 een actueel onderwerp voor voorlichters van DLV aan de klanten. Kern van het verhaal bestond uit inschatten van droge stof opbrengst van het grasland door benutten van mineralen en afstemmen van bemesting op de opbrengst. Dit met als doel de hoogste efficiëntie van het grasland. Om hier meer over te kunnen zeggen werd in de jaren 70 de NMI grashoogtemeter ontwikkeld. Tot toen toe een afdoende systeem om een betrouwbare schatting van de drogestof opbrengst van gras te maken.
Echter deze grashoogtemeter voldeed niet volledig aan de toepassingen van de voorlichters. De piepschuimplaat brak snel en daarmee verdwenen de piepschuimkorrels in het grasland en werd de meting minder betrouwbaar. Daarbij was de steel van de grashoogtemeter te lang voor de kofferbak en dus onhandig om mee te nemen in de auto onderweg naar de klant. Daarom in gezamenlijkheid bedacht Piet van der Wal een oplossing:
De TES- grashoogtemeter.
Om zelf metingen te kunnen uitvoeren werden krachten gebundeld. Piet zijn technische kennis en praktische inzicht en vaardigheden werden gebundeld met de ervaringen uit het werkveld van experts. Piet ontwierp een demontabele steel, van onverwoestbare kwaliteit. Demontabel, doordat de acryl plaat makkelijk van de geanodiseerde steel af te schuiven. Precies passend in de kofferbak en dus wel makkelijk om mee te nemen. De acryl plaat bleek, in, de juiste vierkante afmeting het ideale materiaal voor de meetplaat, met het juiste gewicht per vierkante centimeter om de metingen uit te voeren. En dan als laatste, dat bukken en aflezen daar moest iets beters op worden bedacht. Piet ontwierp een knijpsysteem, zodat het in staande positie mogelijk werd de grashoogte af te lezen.
De TES-grashoogtemeter werd een succes. In het eerste jaar werden 100 TES-grashoogtemeters aan verkocht. En daarna wist iedereen Piet te vinden. Zo werden er meerdere TES-grashoogtemeters verkocht aan het Faunafonds, zodat de schade door ganzen aan het grasland kon worden getaxeerd. Maar ook door boeren, particulieren en verscheidene andere projecten werden TES-grashoogtemeter aangeschaft. Dit alles 25 jaar lang met één telefoonnummer op één webpagina, vanuit huis.
Sinds 2021 heeft Hedzer Durksz het stokje van Piet overgenomen en hoopt in nagedachtenis aan Piet de grashoogtemeter met evenveel plezier als inventiviteit op de markt te houden.